Jak uniknąć stosowania Vegety i kostek rosołowych, które zawierają dużo substancji chemicznych?

Przyprawy te zawierają bardzo dużo glutaminianu sodu, oznaczonego symbolem E 621. Spożywany w nadmiarze, jest bardzo niezdrowy. Powoduje bóle głowy, palpitacje serca, uczucie niepokoju, suchy kaszel i podrażnienie żołądka. Z drugiej strony, niewielka ilość może przyczynić się do poprawy metabolizmu. Obecnie glutaminian sodu jest na tyle cysto stosowany (niemal wszechobecny), że warto zrezygnować z Vegety i kostek rosołowych, by nie narażać swojego zdrowia. Wybierajmy zatem tylko naturalne zioła, warzywa i przyprawy!

Można ugotować aromatyczną zupę, wykorzystując bulion z marchwi, pietruszki, selera, pora, liści laurowych i mocno zasmażonej cebuli. Do sosów świetnie sprawdzi się świeżo zmielony pieprz, sól morska, cebula i czosnek. Zioła prowansalskie lub autorska kompozycja ziół dodatkowo podkreślą smak. Jednak najlepszym środkiem zastępującym Vegetę jest lubczyk – idealnie pasuje do różnych zup, sosów, mięs, dań warzywnych. Lubczyk wspomaga pracę wątroby i trzustki, reguluje poziom kwasowości, korzystnie wpływając na nasze zdrowie.

Komentarze zostały zablokowane.